menu
Publicerad: 2023/11/13
Nyhet - Riagalan 2024

Här är årets vinnare

Sveriges bästa kreatörer, medarbetare och upphovsmakare inom svensk tv har utsetts, i kväll mottog 13 värdiga vinnare Ria-statyetten på Riagalan 2024.  

Här är vinnarna av RIA 2024:

ÅRETS PROGRAM (unscripted) – Drag Race Sverige av Mastiff

Motivering: Med en överdos av glitter, glam och glädje får tittarna se public service från den bästa sidan. Här spelar programledaren en central roll när han stundtals bär programmet och samtidigt förstår sig på kulturen ut i fingerspetsarna. Hissnande cat walks, skyhöga klackar och oförglömliga lip synk-battles har värmt våra hjärtan så till den milda grad att vi höjer champagneglasen och skålar för vår vinnare. 

ÅRETS ORIGINALIDÉ (unscripted) – Bröderna Noréns underbara resa av Mastiff

Motivering: Genom ett klassiskt roadtrip-grepp ger sig två bröder ut i vårt land för att skapa musik med hela svenska folket. Så innerligt, med så mycket uppriktig feelgood tar programmet oss med en värmande storm. Kan det bli så mycket bättre än Så mycket bättre? Ja, tydligen kan det det!

ÅRETS PROGRAM (scripted) – Händelser vid vatten av Apple Tree Productions Sverige Motivering: Från scenografin, fotot och musiken till rollbesättningen och skådespeleriet – allt höll högsta klass. Det nästan provocerande lugna tempot skapade en spänning som höll tittarna i ett järngrepp och resulterade i en av årets största TV-händelser. Det var sugande, suggestivt och omöjligt att sluta titta. Genom olika epoker fick vi en fängslande historia om komplicerade mänskliga relationer och om ett Sverige i förändring – men också ett verklighetsbaserat drama om ett skakande dubbelmord.

ÅRETS ORIGINALIDÉ (scripted) – Tore av B-reel Films

Motivering: Genom uppfinningsrikedom, humor, mod och en stark, smittande berättarlust får vi ett vackert och intressant porträtt av den djupaste av kriser. Serien vänder och vrider på hur det sociala ansvaret kan te sig i relationer, både goda och destruktiva, när vi är i vårt mest sårbara tillstånd. Det blir känslosamt, roligt, överraskande, mänskligt – och mycket underhållande när huvudrollsinnehavaren tar sig an ämnen som sorg, vänskap och sexualitet i en ung människas liv. 

ÅRETS ORIGINALMUSIK – Katharina Nuttall för Kungen och jag
Motivering: Med en unik musikalisk palett förstärker Årets pristagare inte bara känslor, utan tar med oss in i en märklig och fängslande värld. När stämningarna skiftar från högtidligt, till dramatiskt och ibland nära på knasigt, känns musiken ändå alltid stilmässigt enhetlig och originell. Årets pristagare har helt enkelt skapat ett soundtrack som är fängslande, minnesvärt och inget mindre än briljant.

ÅRETS LJUDUPPLEVELSE – David Ledan för Bättre sent än aldrig

Motivering: Priset för årets ljudupplevelse går till en person med ett alltid brinnande engagemang för sitt arbete där perfektion är en självklarhet. En ödmjuk och fin medarbetare som sprider härlig energi i sina produktioner, såväl för deltagare som för teamet. Inte nog med att ljudet säkras upp trots fem högljudda herrar som mesta delen pratar i mun på varandra, så gör personen alltid det med ett sprudlande humör och klockren fingertoppkänsla.

ÅRETS BERÄTTARE – Therese Lundberg för Gaslight
Motivering: Denna enastående kreatör har inte bara förmågan att skriva ett gripande manus på ett mästerligt sätt, utan har även skapat en autentisk serie som fångar både hjärta och själ. Genom att smida ord på ett magiskt vis har årets berättare inte bara berikat berättelsen utan också skapat en trygg och avslappnad miljö för skådespelare och team i en utmanande produktion. Pristagarens professionella och trygga närvaro har inte bara fått alla att må bra utan har också satt prägel på ett oersättligt sätt.  Hennes bidrag är helt enkelt enastående och ovärderligt.

ÅRETS VISUELLA UTTRYCK – Therese Sandersson för Trolltider – Legenden om Bergatrollet

Motivering: Utmärkelsen Årets visuella uttryck går till en kreatör som med sitt enastående hantverk och osvikliga engagemang levererat långt över de redan högt ställda förväntningarna. Med ett sylvasst öga för detaljer och en precision utöver det vanliga har hen skapat magiska karaktärer som förtrollat hela Sverige i decembers mörker.

ÅRETS CASTARE – Frida von Koch Hasselvall för En helt vanlig familj

Motivering: Årets castare har med stort engagemang och noggrannhet lyckats få ihop en succé-cast. Pristagaren har en förmåga att hitta den perfekta skådespelaren till att tolka en given karaktär. Med stort nätverk och kreativt arbetssätt låter hon nya stjärnor briljera i rutan.

ÅRETS PROFIL – Lee Christiernsson i Att bli Lee

Motivering: Årets profil går till en person som släppte in hela svenska folket till sin innersta hemlighet. Med stort mod och öppenhet berättade hon om sin kamp att få vara sig själv och skapade förståelse som kan hjälpa andra i samma situation. Hon gav oss en stark påminnelse om kraften i att vara sann mot sig själv – oavsett vilka fördomar eller hinder som må finnas. Vi fick vara med på en resa full av känslor – resan att bli Lee.

ÅRETS ORGANISATÖR – Mark Bergström för Förrädarna

Motivering: Årets organisatör har haft en av 2023 års absolut största utmaningar på sitt bord. Att styra logistiken och planeringen av detta nya stora underhållningsprogram som innehåller både komplicerade tävlingar, stort hemlighetsmakeri och ett gäng vanligtvis bortskämda kändisar som är inlåsta, paranoida och utan sina mobiler skulle göra många nervösa. Men med sitt stabila lugn och koncentrerade fokus lyckades årets organisatör med allt detta och skapade dessutom en imponerande arbetsmiljö samt bejublande glädje i sitt team. I produktionen FÖRRÄDARNA är du verkligen en TROGEN ledare!

ÅRETS PRODUCENT – Martina Håkansson för Trolltider – Legenden om Bergatrollet

Motivering: Med vänlighet, professionalism, smartness påminde hon produktionen att ”äta elefanten i små tuggor” och var alltid produktionens ryggrad utan att kväva eller kräva. Hon förstår, stöttar visionen med en stark glöd och var hela produktionens syster, riddare och bästa vän. Hon var produktionen Trolltiders kompass. 

ÅRETS STJÄRNSKOTT – Evelina Bååth för Bättre sent än aldrig

Motivering: Att vara ny på jobbet och på rekordkort tid lära sig hur en hel bearbetning fungerar och samtidigt lyckas lösa omöjliga problem på löpande band är en bedrift. Att samtidigt ALLTID ha ett leende på läpparna och ett vänligt ord över i all stress och press är värt att hyllas. Till vardags är hon solstrålen i Nexikos bearbetning men på Riagalan 2024 är hon kvällens stjärnskott!Nyhet - Riagalan 2024

Här är årets finalister

Jurygrupperna har sagt sitt och nu är årets finalister till Riagalan 2024 klara. Torsdagen den 7 mars koras vinnarna i 13 kategorier på Cirkus i Stockholm.

Nyhet - Riagalan 2024

Här är årets vinnare

Sveriges bästa kreatörer, medarbetare och upphovsmakare inom svensk tv har utsetts, i kväll mottog 13 värdiga vinnare Ria-statyetten på Riagalan 2024.  

Nyhet - Riagalan 2024

Hanna Persson leder årets gala

Tv-producenten, influencern och skribenten Hanna Persson, även känd som HanaPee leder årets gala. 

Nyhet - Riagalan 2024

Netflix ny partner till Riagalan

Inför 2024 års gala är vi väldigt glada över att kunna presentera en ny partner för Ria-priset, nämligen Netflix.

Nyhet - Ria 2023

Eventfilm från galan

Årets gala gick av stapeln den 23 mars på Cirkus i Stockholm.

Nyhet - Ria 2023

Här är alla vinnare på Riagalan 2023

Ikväll mottog tretton glada vinnare Ria-statyetten på Riagalan 2023 på ett fullsatt Cirkus i Stockholm.

Nyhet - Ria 2023

Anna Granath och Micke Mårtensson leder årets gala

Årets värdpar för Riagalan är inga mindre än komikern, manusförfattaren och skådespelaren Anna Granath och manusförfattare

Nyhet - Årets finalister

Här är årets finalister till Riagalan 2023

Jurygrupperna har sagt sitt och nu är årets finalister till Riagalan 2023 klara. Torsdagen den 23 mars koras vinnarna i 13 kateg

Läs fler nyheter