menu
Publicerad: 2020/10/4
Nyhet - Riagalan 2020

Här är alla vinnare på Riagalan 2020

Ikväll gick äntligen Riagalan 2020 av stapeln i ett lite annorlunda format för att hylla svenskt TV-makeri och kreatörerna bakom Sveriges vassaste tv-program. Med anledning av coronaviruset sändes galan digitalt, men på plats på Cirkus i Stockholm fanns årets finalister.

Produktionsbolaget Mastiff kammade hem Årets Program non scripted för ”Så mycket bättre 10 år”, ”Gösta” prisades för årets program scripted och Josephine Bornebusch vann Årets berättare med sin drama-serie ”Älska mig”. Riagalan arrangeras för tionde året i rad. Bakom galan står branschorganisationen Film&TV-Producenterna.
Det är med största stolthet vi idag kan presentera vinnarna av RIA 2020:

ÅRETS PROGRAM (non scripted) – SÅ MYCKET BÄTTRE 10 ÅR av Mastiff

Motivering: Vinnaren är ett format som överraskande nog faktiskt går att förnya, som är fullt av överraskningar och rysmoment. Och med deltagare som bjuder på sig själva mer än någonsin, där samtalen är mer personliga än någonsin och underhållningen berör djupare än någonsin – då kan det inte bli annat än Så mycket bättre.

ÅRETS PROGRAMIDÉ (non scripted) – EXPEDITIONEN av Baluba

Motivering: En idé som på ett papper säkert skulle ha skrynklats ihop av de flesta programutvecklarna på grund av för krångligt, för mäktigt, för farligt och för svårt att förutspå. Men trots detta lyckas produktionsbolaget kreera och planera, övertyga en tv-kanal och slutligen genomföra med häpnadsväckande resultat.

ÅRETS PROGRAM (scripted) – GÖSTA av Memfis

Motivering: Lika len och kärv som egensinnig och allmänmänsklig. Årets vinnare är en tänkvärd och varmt humanistisk serie som står ut på sina egna villkor med en underbar ensemble som helt och fullt litar på sin regissör och manusförfattare, som med sin första tv-serie ännu en gång skapat något unikt och originellt. Världen har bara en Lukas Moodysson, men fler borde sikta på att bli lite mer som Gösta.

ÅRETS PROGRAMIDÉ (scripted) – ÄLSKA MIG av Warner Bros ITVP Sverige

Motivering: För tonen och tilltalet, för den med fingertoppskänsla valda huvudensemblen och balansen mellan det romantiska och mänskligt drabbande. Den här produktionen och dess upphovsperson, manusförfattare, regissör och huvudrollsinnehavare fick, efter att ha kämpat i flera år, äntligen se sin idé förverkligad – och med distinkt röst gjordes det lätt att älska ”Älska mig”.

ÅRETS MUSIK I PROGRAM/PROGRAMIDÉ (scripted) – ALLT JAG INTE MINNS av Lisa Montan (kompositör), Black Spark & Kärnfilm (Produktionsbolag)

Motivering: I detta drama lyckas musiken förstärka och lyfta känslan mellan minnets bedrägliga begär och den verkligt nakna sanningen till en självklar och unik helhet. Med den klassiska musikens ljudrum och en samtida puls känns musiken kreativ och nyskapande med en ton som känslomässigt inte släpper taget.

ÅRETS LJUDUPPLEVELSE 2020 – FREDRIK MARTINSSON för Avicii Tribute Concert

Motivering: Det var svårt, det var stort, de var många. Denne skicklige ljudtekniker levererade en magisk ljudupplevelse, mitt bland världsartister, stor orkester och i direktsänd teve.

ÅRETS BERÄTTARE 2020 – JOSEPHINE BORNEBUSCH för Älska mig

Motivering: Årets berättare har för sin tonträff och distinkta kreativa röst hyllats av kritikerna. Hen har även älskats av publiken och satt tittarrekord. Åskådarna har tillsammans med karaktärerna fått skratta, gråta, generas och tråna. Igenkänning i denna något förhöjda värld är total och tajmingen är ständigt mitt i prick. Med ett helhetsansvar för berättelsen och en bred hantverkskunskap lyser denna stjärna just nu väldigt starkt på tv-himmeln.

ÅRETS VISUELLA UTTRYCK 2020 – DAVID NILSSON för Eldens mat

Motivering: Årets Visuella uttryck går till en person som har en talang utöver det vanliga. Han ser det som ingen annan ser, han gör det som ingen annan gör. Med ett sinne för detaljer och kvalitet är han en av landets mest eftertraktade och omtyckta fotografer.

ÅRETS CASTARE 2020 – CAROLINE SÖRENSEN för Talang

Motivering: Det är inte bara en karaktär som ska tas fram. Det är känslor, uttryck, nivåer och ingredienser som ska finnas representerade. Denne castare bidrar kopiöst till programmets oemotståndliga underhållning.

ÅRETS PROFIL 2020 – ANDERS HANSEN för Din hjärna

Motivering: Trovärdigt, öppet, personligt och engagerande. Med en smittande inspiration och motivation behandlas ämnen med en enorm kommunikativ kraft som påverkat publiken att förändra sin livsstil. Ett underhållande sätt att sprida kunskap, experiment och forskning.

ÅRETS KUND 2020 – FREDRIK LJUNGBERG, Viaplay

Motivering: En person med ett brinnande intresse för starka historier. Som med stor energi och lust bidragit till en ökad volym av svenska och nordiska produktioner. Hen har med sitt personliga engagemang medverkat till nya samarbeten över kanalgränser och på så sätt öppnat upp för nya affärsmöjligheter och flyttat fram positionerna för skandinaviskt drama!

ÅRETS ORGANISATÖR 2020 – ANGELICA JONSSON

Motivering: Att organisera en tv-inspelning är en utmaning i sig. Att dessutom göra det med stadig hand och ett aldrig sinande gott humör, på okänd mark, med personer som själva har olika utmaningar att hantera – det är inget annat än en bragd!

ÅRETS PRODUCENT 2020 – FATIMA VARHOS & FRIDA ASP för Störst av Allt

Motivering: På ett fantastiskt sätt har årets vinnare producerat en succé. Genom hela processen, från att rekrytera nyckelpersoner och cast till att sy ihop hela säcken, har det gedigna arbetet visat vägen för den enorma kreativitet och verkshöjd som finns i Sverige!

ÅRETS PRESTATION 2020 – TEAMET SOM KORSADE ATLANTEN (David C, Linus N, Johan H, Einar L) Över Atlanten

Motivering: Med passion, drivkraft och vilja av stål hölls humöret uppe på alla tider av dygnet. Utöver vanliga arbetsuppgifter var känsliga kändisar, hårt väder och inte minst sagt speciella arbetsförhållanden några av de saker som denna fyrklöver lyckades hantera. De såg dessutom till att segla hem ett succéprogram!


Nyhet - Riagalan 2024

Här är årets finalister

Jurygrupperna har sagt sitt och nu är årets finalister till Riagalan 2024 klara. Torsdagen den 7 mars koras vinnarna i 13 kategorier på Cirkus i Stockholm.

Nyhet - Riagalan 2024

Här är årets vinnare

Sveriges bästa kreatörer, medarbetare och upphovsmakare inom svensk tv har utsetts, i kväll mottog 13 värdiga vinnare Ria-statyetten på Riagalan 2024.  

Nyhet - Riagalan 2024

Hanna Persson leder årets gala

Tv-producenten, influencern och skribenten Hanna Persson, även känd som HanaPee leder årets gala. 

Nyhet - Riagalan 2024

Netflix ny partner till Riagalan

Inför 2024 års gala är vi väldigt glada över att kunna presentera en ny partner för Ria-priset, nämligen Netflix.

Nyhet - Ria 2023

Eventfilm från galan

Årets gala gick av stapeln den 23 mars på Cirkus i Stockholm.

Nyhet - Ria 2023

Här är alla vinnare på Riagalan 2023

Ikväll mottog tretton glada vinnare Ria-statyetten på Riagalan 2023 på ett fullsatt Cirkus i Stockholm.

Nyhet - Ria 2023

Anna Granath och Micke Mårtensson leder årets gala

Årets värdpar för Riagalan är inga mindre än komikern, manusförfattaren och skådespelaren Anna Granath och manusförfattare

Nyhet - Årets finalister

Här är årets finalister till Riagalan 2023

Jurygrupperna har sagt sitt och nu är årets finalister till Riagalan 2023 klara. Torsdagen den 23 mars koras vinnarna i 13 kateg

Läs fler nyheter