menu
Publicerad: 2023/03/6
Nyhet - Ria 2023

Här är alla vinnare på Riagalan 2023

Ikväll mottog tretton glada vinnare Ria-statyetten på Riagalan 2023 på ett fullsatt Cirkus i Stockholm.

Jarowskijs Nattryttarna vann två kategorier under kvällen: Årets orginalidé (scripted) och Årets berättare. Vem mördade  skolan av Brand New Content prisades i kategorin Årets originalidé (unscripted). Monkberry kammade hem Årets program (unscripted) för BIANCA och The Playlist av Yellow Bird korades till Årets program (scripted). Den nya kategorin Årets stjärnskott, som går till  nykomlingar i branschen, gick till Hugo Messeter för sitt arbete i Svenska Truckers och till Årets profil utsågs Christopher Garplind för Cyklopernas land

Här är årets vinnare:

ÅRETS PROGRAM (unscripted) BIANCA av Monkberry

Motivering: Många känner sig kallade men få klarar uppgiften. Det krävs en mycket skicklig programledare och ett superteam bakom kameran för att hålla tittarnas intresse vid liv och samtidigt skapa en positiv och avslappnad atmosfär, så att gästerna känner sig bekväma och villiga att prata öppet och ärligt. Det blir personligt, avspänt, proffsigt och samtidigt känns det originellt och nyskapande i en genre som är så svår att återuppfinna på nytt.

ÅRETS ORIGINALIDÉ (unscripted) – Vem mördade skolan av Brand New Content

Motivering: Redaktionen bakom Årets originalidé valde att ta sig an ett av de senaste 20 årens mest sönder-tröskade ämnen. Men med en brinnande berättarglädje, och en ovanligt kreativ mix av genres fick de ämnet att kännas nytt och outforskat. Är det samhällsjournalistik? Är det true crime? Eller är det ett humorprogram? Vem bryr sig? Det är hur som helst årets lustmord.

ÅRETS PROGRAM (scripted) – The Playlist av Yellowbird

Motivering: Genom att vända och vrida på både faktiska och imaginära skeenden, autentiska och för serien skapade karaktärer har årets vinnare lyckats producera en unik form med modern liksom klassisk tonalitet som utmanar vad vi annars känner till som ”based on a true story”. Vinnaren sticker djärvt ut hakan och har med ett genomförande i världsklass lyckats belysa både musiken och musikers villkor och genom smart design och effektivt berättade ge en sällsynt inblick i den annars så stängda techindustrin. Årets Program scripted får oss att undra – hur gick det hela egentligen till?

ÅRETS ORIGINALIDÉ (scripted) – Nattryttarna av Jarowskij

Motivering: Vinnaren i årets originalidé scripted är en serie som tar sig an en svår och allvarlig historia. Tack vare finstämt manus, känslig regi och topp-notch skådespeleri serveras vi ett berättande som vi inte är vana att se. Vi vill lyfta fram producent och beställare som tillsammans med övriga finansiärer vågat göra en serie som tar sig an ämnet. Förhoppningsvis kan detta pris leda till att både upphovsmakare och beställare vågar utveckla idéer som inte faller inom ramen för det som vi brukar göra.

ÅRETS MUSIK I PROGRAM/ORIGINALIDÉ (scripted) – Försvunna människor, musik av Johan Testad
Motivering: Med små medel och en lyhörd känslighet fångar och förstärker musiken dramat i denna produktion. Känsligt, vackert och subtilt obehagligt. Ett perfekt exempel på storheten i att göra så lite som möjligt – och göra det väldigt snyggt.

ÅRETS LJUDUPPLEVELSE – David Castaldo för Över Atlanten

Motivering: Priset för årets ljudupplevelser går till en person som inte bara levererar en perfekt ljudprodukt under de mest knepiga och stormiga förhållanden. Utan med sin lättsamhet, sociala fingertoppskänsla och sin otroliga professionalism – levererar personen även den absoluta bästa upplevelsen till både sina deltagare och sitt team.

ÅRETS BERÄTTARE – Ulf Kvensler för Nattryttarna

Motivering: Inget drama kan bli bättre än dess författare, manuset bär historien från början till slut. Att som författare sätta sig in i och berätta en annan människas djupaste trauma kräver mod, empati och fingertoppskänsla. Att ta sig an en hel grupps mångåriga trauman kräver allt detta i överflöd. Årets berättare har vågat, och lyckats ta sig an att berätta en fasansfull historia om de utsattas styrka och kraft och väg till att få läka. Vinnaren har än en gång visat oss att hen är en av Sveriges absolut bästa berättare.

ÅRETS VISUELLA UTTRYCK – Pelle Larsson för Let´s Dance

Motivering: Med sin trygga hand och enorma kompetens färgsätter hen (och hens team) flera av Sveriges främsta underhållningsprogram. En otroligt omtyckt kollega och med en genuin passion och glöd för sitt yrke, så lyser alltid flitens lampa… Det är lyx, det är glitter & glamour och det är allas vår lysande stjärna som nu själv får stå i spotlighten och ta emot priset ”Årets Visuella Uttryck”.

ÅRETS CASTARE – Lotta Forsblad för Tunna blå linjen

Motivering: Att rollsätta är en konstform, oavsett om det är för reality, quizshow eller drama. Årets castare har med en lokal förankring visat på ett synnerligen väl utfört hantverk där man satt nya skådespelare på kartan, fått etablerade att spela något helt nytt och samtidigt vågat ta in otestade förmågor. Sällan har vi blivit mer överraskade, och förälskade, som när vi bjöds in till en helt vanlig svensk polisstation i Malmö. 

ÅRETS PROFIL – Christopher Garplind i Cyklopernas land

Motivering: Årets profil tilldelas en person som med stor portion självdistans och bjussighet kan locka fram intellektuella diskussioner, bekvämt trams och obekväma tystnader. Som en gammal själ i ett ungt skal där, ironin aldrig dog, levererar han stora och små frågor. Med lågmälda passningar, en egen relation med tittaren och en stor portion värme programleder han några av landets smartaste kulturhjärnor.

ÅRETS ORGANISATÖR – Moa Bergwall för Alla mot alla

Motivering: Att kunna hantera en av Sveriges största produktioner som pågår året runt, hela tiden i förändring med konstant tidspress, kräver en nästan övermänsklig förmåga. Addera sen att SAMTIDIGT kunna hantera en produktion i produktionen som inbegriper att flytta hela studion på ingen tid alls – ja då börjar man förstå vidden av en helt otrolig insats. Med ett orubbligt lugn och alltid med ett vänligt ord till övers är vår vinnare definitionen av ”fullblodsproffs” – du är EN FÖR ALLA! 

ÅRETS PRODUCENT – Pontus Gårdinger för The Journey

Motivering: Årets producent står alltid på rätt sida av linjen med väl avvägda beslut och är definitionen av kreativ stabilitet och ledarskap. 2022 ledde producenten ett internationellt team under årets stora äventyr. Alltid med ett varmt hjärta, en stadig hand och genom att hålla huvudet kallt- Från pappersidé till den djupa djungeln och dom höga bergen.

ÅRETS STJÄRNSKOTT – Hugo Messeter för Svenska Truckers

Motivering: Vinnaren i denna kategori är en omtänksam kollega som alltid levererar på högsta nivå. Där inget är omständligt eller krångligt, där det enbart finns lösningar. Hen är säregen i sin vänlighet, artighet, nyfikenhet och vilja att lära sig. Allt med enorm värme och proffsighet. En riktig pärla! 

 Eventfilm från kvällen

Foto: Karina Ljungdahl


Nyhet - Riagalan 2024

Här är årets finalister

Jurygrupperna har sagt sitt och nu är årets finalister till Riagalan 2024 klara. Torsdagen den 7 mars koras vinnarna i 13 kategorier på Cirkus i Stockholm.

Nyhet - Riagalan 2024

Här är årets vinnare

Sveriges bästa kreatörer, medarbetare och upphovsmakare inom svensk tv har utsetts, i kväll mottog 13 värdiga vinnare Ria-statyetten på Riagalan 2024.  

Nyhet - Riagalan 2024

Hanna Persson leder årets gala

Tv-producenten, influencern och skribenten Hanna Persson, även känd som HanaPee leder årets gala. 

Nyhet - Riagalan 2024

Netflix ny partner till Riagalan

Inför 2024 års gala är vi väldigt glada över att kunna presentera en ny partner för Ria-priset, nämligen Netflix.

Nyhet - Ria 2023

Eventfilm från galan

Årets gala gick av stapeln den 23 mars på Cirkus i Stockholm.

Nyhet - Ria 2023

Här är alla vinnare på Riagalan 2023

Ikväll mottog tretton glada vinnare Ria-statyetten på Riagalan 2023 på ett fullsatt Cirkus i Stockholm.

Nyhet - Ria 2023

Anna Granath och Micke Mårtensson leder årets gala

Årets värdpar för Riagalan är inga mindre än komikern, manusförfattaren och skådespelaren Anna Granath och manusförfattare

Nyhet - Årets finalister

Här är årets finalister till Riagalan 2023

Jurygrupperna har sagt sitt och nu är årets finalister till Riagalan 2023 klara. Torsdagen den 23 mars koras vinnarna i 13 kateg

Läs fler nyheter